Bokomslag

Sommeren mamma hadde grønne øyne

Forfatter:
Tatiana Tibuleac
Lån boka her

Aleksy er en suksessrik kunstmaler som sitter i rullestol etter en ulykke. Psykiateren hans har gitt ham i oppdrag å skrive en fortelling fra sin fortid, nærmere bestemt om en sommer i hans ungdom da hans mor døde. Denne boken utgir seg for å være den fortellingen.

Aleksy er andregenerasjons innvandrer i en polsk familie, som bodde i en forstad til London. Foreldrene og bestemoren drev en matbutikk, inntil faren stakk av og giftet seg på nytt, og moren forlot butikken etter en konflikt med sin mor. Aleksy hadde en lillesøster ved navn Mika, som døde som barn. Han var glad i Mika og savnet henne dypt. Etter Mikas død hadde foreldrene ignorert Aleksy fullstendig, faren var borte og moren låste seg inne med sin egen sorg. Dette ga Aleksy psykiske problemer og han beskrev seg selv som gal. Han var veldig aggressiv og hadde alvorlige voldsepisoder på samvittigheten. Han nærte et intenst hat til foreldrene som følge av omsorgssvikten og siden faren var borte, var det moren hatet først og fremst var rettet mot. Hver dag ba han til Gud om at hun skulle dø og tenkte stadig at hun var stygg og dum, og han skammet seg inderlig over henne.

Men moren overtalte ham til å dra på ferie med henne hele sommeren, i en by nord i Frankrike. Hun lokket med at han skulle få en bil da de kom tilbake, og han slo til. Men da moren fortalte at hun var kreftsyk og skulle dø, forandret alt seg for Aleksy. Han oppdaget at han ikke hatet henne likevel, og i hans øyne ble hun denne sommeren vakker og intelligent, og forsto at hun ønsket å tilbringe sine siste måneder på ferie i en fransk landsby med sønnen sin. De kommer nærmere hverandre mens sommeren fester seg veldig i ham, da han blir knyttet til moren og landsbyen, og dette blir et vendepunkt i livet til Aleksy.

Boken handler om kjærlighet og tilgivelse, og har mye svart humor og leseglede. Forfatteren Tatiana Tibuleac er fra Moldova, og dette er den første boken utgitt på norsk av en forfatter fra dette landet, som skriver på rumensk, Moldovas fremste språk. Dette er hennes debutroman.

Kategorier: 
Boktips