Et system så storslått at man blendes

Forfatter:
Amanda Svensson
Lån boka her

Trillingene Klara, Matilda og Sebastian er på hver sin reise, både i fysisk og overført betydning. Etter en tragisk hendelse i familien forvitrer kontakten dem imellom. De reiser i ulike retninger, men trekkes likevel stadig tilbake til hverandre. Innen familien finnes det mange hemmeligheter, og den aller største er det moren som sitter på. Alt endrer seg når trillingene får vite at noe usedvanlig skjedde den natta de ble født.

Denne boka tar leseren verden rundt. Den tar opp både klimaspørsmål, følelsesmessige ytterpunkter og diversiteten i menneskelige erfaringer. Boka er full av delikate overdrivelser som forfatteren aldri lar gli over i harselas. Tvert imot får leseren respekt for det tilsynelatende avvikende, fordi avvik er det normale.

«Det er et system i galskapen […], det er bare det jeg sier. Et system så storslått at vi blendes av det.» (s. 91).

Jeg falt for denne boka, fordi forfatteren tar livets små og store utfordringer på alvor, samtidig som hun tøyser med dem. Boka har nydelig språk og er full av uventede hendelser.

For denne boka mottok Amanda Svensson i 2019 både Svenska Dagbladets Litteraturpris og P. O. Enquist-prisen, som deles ut til en forfatter “på vei ut i Europa”. Hun har også skrevet Hey Dolly (2008), Välkommen till den här världen (2011) og Allt det där jag sa till dig var sant (2014).

Boka kan også leses som e-bok i BookBites.

Kategorier: 
Boktips,
E-bok