Ny i Norge

Her har vi samlet nettsider og ressurser for deg som er ny i Norge eller som har et annet morsmål enn norsk.

Lån bøker på morsmålet ditt

Vi kan låne inn bøker, filmer og språkkurs på andre språk fra Det flerspråklige bibliotek eller fra andre bibliotek i Norge. Spør personalet om hjelp!

Lån e-bøker og e-lydbøker på mange språk

Verdensbiblioteket er et samarbeid mellom nasjonalbibliotekene i Norge og Sverige. Det en digital tjeneste hvor du finner e-bøker og e-lydbøker på andre språk enn norsk. Det er bare å opprette en bruker med en e-postadresse, og så logge inn for å lese og lytte – helt gratis.

Les og lær norsk

På biblioteket kan du låne ordbøker og språkkurs som kan være til hjelp for deg som skal lære norsk. Du kan også låne bøker som er lette å lese. Personalet hjelper deg gjerne med å finne det du vil ha.

På nettsidene til Leser søker bok kan du finne bøker for barn, ungdom og voksne som holder på å lære seg norsk. Her finner du bøker med høy litterær verdi, som samtidig er lette å lese. Bøkene egner seg også til norskopplæring og i språkkafé.

På boksok.no kan du finne bøker for barn, ungdom og voksne som holder på å lære seg norsk.

Muntlig språktrening på visnakker.no.

Norwegian on the web på ntnu.edu/now.

Kompetanse Norge er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. På kompetansenorge.no/ finner du informasjon om norskprøver, samfunnskunnskapsprøven og statsborgerprøven.

Lexin-ordbøker

LEXIN-ordbøkene er laget spesielt for minoritetsspråklige elever i grunnskolen, videregående og voksenopplæring. Ordbøkene inneholder ord og uttrykk som er nyttige når man bor i Norge.

Du finner en rekke flerspråklige ordbøker på lexin.oslomet.no.

Lettleste aviser på norsk

Klar Tale er Norges eneste lettleste nyhetsavis. Stor skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn andre aviser. De skriver om både Norge, verden, kultur og sport.

Utrop er Norges første flerkulturelle avis. De har samlet informasjon og nyheter på en enklere norsk på en egen side.

Jobbsøk og støtteordninger

På nav.no finner du informasjon om jobbsøking og støtteordninger fra det offentlige Norge.

SEIF. Selvhjelp for innvandrere og flyktninger

Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er en frivillig og uavhengig organisasjon, og har medarbeidere med forskjellig kultur- og språkbakgrunn. SEIF er til for innvandrere og flyktninger, både nyankomne og de som har vært lenge i Norge.

Organisasjonen har som mål å hjelpe våre nye borgere til å finne fram i det norske samfunnet og tilegne seg nok informasjon til å løse egne problemer.